Israel igen

DN och SvD mal i TT:s ledarband, om de Israel/palestinska områdena i direkt konflikt med

Pressens Etiska Regler:

Ge korrekta nyheter

1. Massmediernas roll i samhället och allmänhetens förtroende för dessa medier kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling.

2. Var kritisk mot nyhetskällorna. Kontrollera sakuppgifter så noggrant som omständigheterna medger, även om de tidigare har publicerats. Ge läsaren/mottagaren möjlighet att skilja mellan faktaredovisning och kommentarer.


Dessa följs aldrig. Läs först föregående artikel.

Att släpa fram en extremvänsterorganisation som B'Tselem är rätt grovt - speciellt som man inte nämner ett dugg om vad det är. Redan genom att studera listan över donatorer , som omfattar Diakonia- vars anti-israeliska hållning har cirkulerat i stor omfattning i den svenska pressen på sistone, och Norska UD - de första att skyffla pengar över terrororganisationen Hamas - säger mycket. Som massmedia inte vill säga.

B'Tselem lever gott i Israel och blir rika på alla donationer - och bevisar med varje uttalande Israels demokrati, som låter en sådan femtekolonnare sprida vilken slags lögner och villfarelser som helst med vinden, d.v.s. utländsk press. Hade motsvarande skett i omkringliggande muslimska länder hade de omedelbart fänglats. Uttrycket "Kollektiv bestraffning" gäller aldrig någonsin det faktum att Israel under hela sin existens har haft spärrar i varenda butik, biograf, offentlig plats för att titta i väskor, så där inte ligger en bomb för att döda judar med. Samtidigt som araberna enbart hade ett halvdussin vägspärrar emot arabiska biltjuvar, innan de satte igång den pågående intifadan år 2000 och spärrar av olika slag därefter bevisligen har räddat hundratals liv. Följ nyheterna från Israel en vecka eller två, du har några webbsites bland mina länkar, så ser du hur där dagligen är attacker mot judar, som nästan alltid misslyckats med att döda (och alltså är helt osynliga i svensk press), däremot är det en väsentlig anledning till att de israeliska fängelserna är fulla av palestinaaraber.


Detta nämns alltså inte, och det är direkt emot de Pressetiska reglerna.

Om Olmerts soldater i Hebron skrev jag som sagt om i föregående artikel. Judarna var på privatägd judisk mark, hade fått löfte tidigare från israels försvarsmakt, att de temporärt skulle flytta sej tills det hela var kristallklart klarlagt - och därefter gjorde Olmert som vanligt - stod på arabernas sida, som vägrar sluta fredsavtal med Israel så de kan få givna regler och en stat. Som vi mycket väl vet, är Judéen/Samarien statligt ägt land av odefinierad ägorätt (vilket inte har något med privatägande att göra) efter det att engländarne lämnade 1948. Jordanien attackerade då och ockuperade illegalt (se folkrätten - det är illegalt att anfalla och ockupera, däremot ej att ockupera när man försvarar sig mot anfall, i väntan på fredsförhandlingar), och därefter anföll Jordanien Israel 1967 så att de i sin tur legalt ockuperade området och satte sej ner att vänta på en fredlig arabisk regering att förhandla med.Förutom Jerusalem förstås, som aldrig har varit en arabisk huvudstad och aldrig kommer att bli det trots att Arafat plötsligt fick nippran och som en blixt från Allah kom på den absurda iden att "den stan vill jag ha!" Sen är det en helt annan sak att vissa israeliska vänsterregeringar hatar de som älskar Israel, och tvingar sina soldater mot dessa judar. De kan också tänka sej att ge judarnas mest heliga stad till araberna och dra sig tillbaka i ett ghetto omkring Tel Aviv, så Iran har mindre yta att sikta på.

Vi våntar på ett politiskt parti att förhandla med bland palestinaaraberna, som inte har eliminering av Israel nögst på listan, som Fatah (och Hamas) har.

Kommentarer
Postat av: Tobias

Du klagar på DN och SvD men skriver själv skitdåligt och luddigt. Varför tar du inte och föregår med gott exempel ?

2007-08-07 @ 13:37:29
Postat av: Webmaster

Min skrivförmåga är vad den är, men jag vilseleder inte avsiktligt som TT och deras kopiatörer gör.

2007-08-07 @ 13:53:49
Postat av: Mackan

"Omfattar Diakonia- vars anti-israeliska hållning har cirkulerat i stor omfattning i den svenska pressen på sistone, och Norska UD - de första att skyffla pengar över terrororganisationen Hamas"
- Din argumentation är intressant. B'Tselem som är en israelisk människorättsorganisation går alltså inte att lita på därför att de får stöd från så radikala håll som av en svensk kristen biståndsorganisation och den norska staten. Tänk om samma retorik användes mot stater som får stöd av USA? Eller har de mindre blod på händerna? Sedan nämner du också att det är en extremvänsterorganisation för att undergräva dess legitimitet utan att ge några förklaringar för varför den är så extrem. Sen trodde jag att Fatha har erkänt Israel...
Det är en sak om du vill propagera för ett utvidgande och skapade av ett stor Israel, men gör då det ärligt. "Korrekt och allsidig nyhetsförmedling" och "möjlighet att skilja mellan faktaredovisning och kommentarer" verkar inte vara något som du håller speciellt varmt om hjärtat när du lägger fram din propaganda.

2007-08-07 @ 14:26:02
Postat av: Gershon ben David

Israeliska försvarsmakten borde inte evakuera judiska bosättare från Gaza, Judea, Samaria, Golan och Jerusalem. Alla dessa områdena återförenades med Staten Israel under Sexdagarskriget. Hellre evakuera statsminister Olmert för att han skadar Israels interesse!

2007-08-07 @ 14:43:14
Postat av: Lennart Landin

"Som vi mycket väl vet, är Judéen/Samarien statligt ägt land av odefinierad ägorätt (vilket inte har något med privatägande att göra) efter det att engländarne lämnade 1948. Jordanien attackerade då och ockuperade illegalt (se folkrätten - det är illegalt att anfalla och ockupera, däremot ej att ockupera när man försvarar sig mot anfall, i väntan på fredsförhandlingar), och därefter anföll Jordanien Israel 1967 så att de i sin tur legalt ockuperade området och satte sej ner att vänta på en fredlig arabisk regering att förhandla med."
Och medans dem väntade så passade israelerna på att bosätta stora delar av Gaza och Västbanken, för att omöjligöra en palestinsk stat någon gång i framtiden. Vad säger folkrätten om bosättningar på okuperad mark? Illegalt??? Är Golan också en laglig annexation, som förövrigt har blivit stämplad som olaglig av FN??? Måste bara ge lite credds för att du är så duktig på att spinna runt på det som händer där nere och avfärdar all kritik mot Israel som extrem vänster.

2007-08-07 @ 15:10:07
Postat av: Webmaster

Lennart:
Ja, jag ser ju saker och ting från min sida, och betonar det som massmedia här i Sverige så lätt glömmer. Jag tror dock jag är mer realpolitiker i mina åsikter än teoretiker - jag försöker klura ut hur man kan lösa ett praktiskt problem.
Folkrätten säger väldigt lite specifikt om "disputed territories", men den bästa boken jag läst om det är den du ser på
http://web.telia.com/~u89605053/megilla/fr.htm
Vad den säger om alla de förhandlingar som Israel hade med Arafat, där han i varje förhandling garanterade slut på terrorismen och insamlande av illegala vapen - fick lite, och sen smajlade vidare och kysste världens furstar. Hn gav aldrig något, och Suha känner inte för att ge de stackars palestinaaraberna nåra miljarder från sin voluminösa portmonnä.
Tänker man efter så är det rätt rimligt som Joseph Farah säger, http://worldnetdaily.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=22564
att ARABERNA har byggt 261 bosättningar på Västbanken på statligt land där som inte tillhör
dem mer än nån annan. Om man så småningom, efter äkta fred, får ett utbyte, så att alla araber inom Israel vandrar till deras bosättningar, medan de vandrar tillbaka till Israel - tja, det är ju EN möjlighet.
Golan har jag skrivit om innan - något komplex situation eftersom Rotshild köpte hela rasket en bit in i dagens Syrien, 1882, och hans son gav det senare till Israel.
Jag har våldsamt stark kritik mot Israel i form av regeringen Olmert, och Sharon tidigare - som först vann valet med bättre poäng än någon tidigare på att säga att han INTE skulle lämna Gaza - och därefter gjorde det.
Men realpolitiken är att judarna har exakt ett litet ställe att kalla sitt eget, Israel har gjort väldigt mycket för att få palestinaaraberna att ha ett bättre liv men så länge hatpropagandan från dom mot Israel fortsätter, är det inte mycket att göra.

2007-08-07 @ 15:57:02
Postat av: Johnny

Kommentar till #3 av "Mackan". Du skrev "Sen trodde jag att Fatha har erkänt Israel". Fatah har inte erkänt Israel.
Fatah och Hamas vill båda utplåna Israel samt alla judar som bor i Israel. Dessa "partier" är bland de sjukaste samlingen människor med de sjukaste av ideer. De lär sina barn i skolorna att hata judar, de lär sina barn så mycket onda saker att dessa organisationer inte är bättre än nazistpartiet under 30-talet. De bör därför behandlas / bemötas på exakt samma sätt.
Finns det något mer patetiskt än svenska killar med tubsockor stoltserande med åsikten att Israel "..är rasistiskt" etc?
Ni vet ingenting om vare sig Israel eller palestina, eller om de människor som bott och bor i Israel. Ni vet ingenting om den judendomen och dess historia.
Trots denna avsaknad av kunskap - detta hat mot Israel.

2007-08-07 @ 17:56:53
Postat av: Bashe

webmaster, du väljer vissa punkter/situationer/punkter för att få fram en önskad (förvrängd) bild av saker och ting, liksom media gör för det mesta. Och jag tror att du är värre, om man läser det du skriver ovan. Du har redan siktet inne åt ett håll. Men jag vill fråga dig en sak, tror du verkligen Israel vill ha fred i nuläget? på riktigt? Jag tvekar. Det finns så många tecken på att Israel har andra planer än det de försöker förmedla. Israelerna är inte nöjda med det Israel de har. De ska ha all mark mellan Tigris och Eufurat, så står det i Gamla Testamentet. Om de verkligen ville ha fred hade de tett sig annorlunga mot Hamas och Fatah.. det de gör nu är enbart för att få fram våld och elände inom det palestinska styret, så att tiden flyter på och tiden är den som ger Israel det de vill ha för människor glömmer (hur många tror att muren nånsin kommer att flyttas dit den ska?). Samma sak med Syrien, vill de verkligen ha fred? knappast! för då förlorar USA ett land att kasta all sina anklagelser mot...

2007-08-07 @ 22:11:27
Postat av: simulev

Dear mr Jew Bashe(r).
It does not matter what Israel "truly might want" or not.
This since, a huge majority of voting, Muslim Arabs clearly does not want:
A. Peace.
B. a 23:rd state.
So how/why is that Israels problem to solve?
And if Muslim Arabs instead wishes for holy jihad war, Israel has nuclear matches to enlighten the middle ages people back to stoneage

2007-08-08 @ 00:10:13
URL: http://simulev.blogspot.com
Postat av: Webmaster

Bashe:
Ska vi säga som så, att om du kombinerar allt du hör från diverse "palestinagrupper" med vad svenska dagspressen skriver om Israel och Mellanöstern - med vad jag skriver, så börjar du få den översikt över verkligeten där som Pressens Etiska Regler kräver men som förvägras dej
av lokala media.
Jag helgonförklarar inte Israel och speciellt inte dagens ledare, som du nog har sett - och vet att i ett område med konstant krig och terror från araberna, kan man inte fladdra omkring som änglar alltid. Folk BLIR provocerade av sånt!
Marken mellan Eufrat och Tigris - en remsa mitt i Irak - tror jag inte är något som Israel efterstävar, men däremot skulle det återigen kunna bli Mellanösterns kornbod, och producera jordbruksprodukter med tillgång till goda jordar och mycket sötvatten, som räcker och blir över till allihopa - om de inte var alltför upptagna med att mörda alla de inte tycker om där - i huvudsak andra araber. Kanske Israel borde låna det på 20 år för att visa hur man gör, med samma metoder som de mycket lyckat har använt i sitt eget land, som har mycket sämre naturliga förutsättningar? Israel är det enda land på jordklotet som har mer skog nu än för 50 år sedan.
Jag vet inte vad du menar med uppförandet mot Hamas och Fatah - och jag tror inte heller att du vet det. Läs först deras grundläggande stadgar som jag har försökt tjata om, och som definierar dom.
Murar sätts upp där de behövs, även om de är rätt dyra Det må vara USA som sätter upp det mot Sydamerika, Indien som sätter upp det i Kashmir (http://www.genocidewatch.org/IndiaJuly30BorderFence.htm) eller Saudiarabien som sätter upp dem mot Jemen och Irak. Israels säkerhetsstängsel har redan flyttats ett antal gånger på begäran av olika intressegrupper, och visar palestinaaraber någon inklination till att börja återfå sin självbevarelsedreift och tänka på sina familjer och barn, så får vi se. Israel behöver ingen barriär mot Jordanien så där finns ingen, däremot börjar de fundera på att bygga en mellan Egypten och Israel eftersom det blir mer och mer nödvändigt.
Jag har känslan att du inte vet ett dugg om Syrien. Bashir Assad håller folket där i ett järngrepp med hård diktatur trots att han endast representerar de ca 10% som är alawiter där. Läs t.ex. http://www.mideastmonitor.org/issues/0602/0602_1.htm
Han vet att med fred och demokratiliknande förändraingar där så åker han ut med öronen före.
Fråga gärna mera!

2007-08-08 @ 01:24:46
Postat av: Lotta

Fråga till Gershon ben David:
Om "Gaza, Judea, Samaria, Golan och Jerusalem" vanns av Israel i Sexdagarskriget och inte bara ockuperades borde inte alla invånare i det erövrade området ha samma rättigheter i en demokratisk stat?

2007-08-08 @ 09:01:03
Postat av: webmaster

Lotta:
I väntan på andra svar till dig kan jag ge dig mitt svar i korthet: När Israel blev anfallet av 1967 och vann mot anfallarna, ockuperades de nämnda områdena, som i huvudsak varit illegalt ockuperade av Jordanien/Egypten tidigare, i väntan på ett fredsavtal som kunde definiera det politiska ägandeskapet.
Jerusalem är unikt. Judarna hade accepterat det som en internationell atad innan Jordanien attackerade. Detta land slängde ut varenda jude från områden de ockuperade, förstörde de uråldriga judiska kvarteren i Jerusalem och sorry - har ingen som helst moralisk eller laglig rätt att såhär i efterhand försöka legalisera sin attack och ockupation 1948.
Golan är ett annat specialfall - ser du en 3D-karta över området så förstår du varför man säger GolanHÖJDERNA - det är mycket högre än Galileen vid dess fötter, och 1948-67 använde syrierna det som raketramp mot människorna nere på slätten. Ingen sansad israelisk ledare skulle ge syrierna chansen att återigen ägna sig åt denna hobby förrän förhållandena för övrigt är som mellan Sverige och Danmark i våra dagar.
Eller förenklat: det är mycket fulare att attackera i ett krig än att försvara sig.
Ordet överlämnat till nästa person.

2007-08-08 @ 13:21:28
Postat av: Lotta

Tack för ditt svar webmaster! Men du svarade inte på min egentliga fråga. Borde inte människorna som bor på Västbanken och i Gaza antingen ha en egen stat eller så ingår de i Israel och borde då även bli medborgare?

2007-08-08 @ 14:46:11
Postat av: Frederico

Webmaster
Angående kriget 1967:
Det var faktiskt Israel som anföll genom att invadera Egypten, inte tvärt om. Egypten hade visserligen provocerat. Men fakta är ändock att det var Israel som inledde de egentliga väpnade striderna.

2007-08-08 @ 16:48:08
Postat av: Webmaster

Lotta:
Visst borde människorna på Västbanken/Gaza ha full frihet! Och först nya ledare, men frågan är om de kan uppstå när människorna där i flera generationer avsiktligt har matats med hat av samma ledare. Och matats med pengar från resten av världen i enorma mått.
Läs t.ex. fredsdokumenten som är samlade på http://www.mfa.gov.il/mfa/peace%20process/reference%20documents/
I alla avtal med Arafat fick han en del, mot att han varje gång lovade upphöra med terror, samla in illegala vapen, stoppa hatpropagandan....
Sammma löften varje gång, som han aldrig höll, och han ändrade aldrig PLO Charter som kristallklart säger att Palestine är hela det gamla brittiska mandatet.
Israel är så otroligt smalt - jag har själv gått tvärs över en natt när jag inte hade taxipengar tillbaka till kibbutzen - att även Peres skrev, innan han seniliserades, att bosättningarma var självklart nödvändiga i försvarssyfte.
Nu sitter Abbas och fortsätter prata utan att göra ett dyft, utan att ändra den gamla Chartern.....
Israel väntar på en ledare där som är intresserad av dessa stackars människors välfärd - med början av alla vars farföräldrar var flyktingar, och som fortfarande är straffade för detta av alla arabstaterna och FN.
I två år har palestinaaraberna haft FULL KONTROLL över Gaza och inte en enda jude där! De har alltså haft full frihet (självklart under ansvar!) att visa hur de vill ha en stat. Vi vet hur det gick. De fick inte upp exporten från de växthus judarna lämnade efter sig, som de hade levt utmärkt på, de förstörde omedelbart en industriby där många araber (och judar) hade haft en bra inkomst. De hade chans att få både hamn och flygplats, men i stället fortsatt de enbart terrorverksamheten. De visade rätt kristallklart varför Israel inte kan ge samma frihet åt Västbanken innan mycket har hänt.
Frederico:
Tänk realpolitik. Ryssland tryckte på arabstaterna
( http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1178708610161&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull )
att starta kriget, araberna hade radat upp alla sina styrkor längs gränsen, de hade slängt ut FN från Sinai, de hade stoppat handelsvägarna till Eilat.......
om du står inför en exekutionspatrull med laddade gevär, och har en pistol i fickan, vilket är det smarta att göra?

2007-08-08 @ 17:44:43
Postat av: Lotta

Tack för dina analyser webmaster. Intressant...
Men min fråga kvarstår. Borde inte människorna som bor på Västbanken och i Gaza antingen ha en egen stat eller så ingår de i Israel och borde då även bli medborgare? Mig veterligen så kan en stat inte både ockupera ett område och flytta in den egna befolkningen - enligt Genèvekonventionen.
Lotta

2007-08-09 @ 07:22:07
Postat av: Webmaster

Problemet är att där aldrig funnits och inte FINNS någon stat förrän detta har förhandlats fram! Enbart en stilleståndslinje som råkade hamna där den gjorde. Ska man ta lite ledning från vad FN har uttalat i frågan, är en väsentlighet att Israel ska ha SÄKRA och försvarbara gränser. I princip är Genevekonventionen inte alls gjord för detta förhållande, även om den ibland ändå delvis har tillämpats.
Läs PLO:s Charter igen - där finns ingenting som talar om en stat bredvid Israel, bara en som omfattar Israel och i förlängningen Jordanien.

2007-08-09 @ 10:45:52
Postat av: Lotta

Tack för ditt tålamod!
Vad är din idé att alla palestinier på Västbanken ska ta vägen?
Sedan funderar jag på det som du skriver att ingenting talar för en stat brevid Israel.... Israel idag är väl också en bildad stat sedan 1947/48?
I FNs delningsresolution så skulle ju en judisk/Israel och en arabisk/Palestina stat bildas. Sedan tog arabstaterna kommandot och förkastade hela resolutionen. Frågan är vad palestinierna ville...
Om man ska leta efter bra ledare är ju knappast mellanöstern ett ställe att leta på...
Lotta

2007-08-09 @ 15:42:52
Postat av: Webmaster

Jag försöker kombinera teori och realpolitik.....
Det grundläggande BESLUTET som inte har ändrats är San Remobeslutet efter första världskriget. Det gamla Ottomanska riket delades upp i 499/500 till araberna och 1/500 till judarna - UTAN att någon skulle behöva flytta sej, men bestämmanderätten skulle fördelas ungefär så.
Ingenting talar om existensen av ett Israel - i PLO:s eller Hamas stadgar, tvärtom - Israel får inte finnas enligt dokumenten som definierar dom. Det var vad jag åsyftade.
Vad sen FN har REKOMMENDERAT ger en viss ledning, men hela tiden har judarna accepterat kompromisser därifrån och araber har vägrat acceptera dem.
Israel tänker inte eliminera några arabiska städer någonstans, om araberna börjar tänka - som Golda Meir sa, "när araberna börjar älska sina barn mer än de hatar judarna". Däremot måste Israel ha tillgång till sina uråldriga minnesplatser och kunna försvara sitt land - vilket är väldigt svårt där det bara är någon mil brett, kustland lätt att attackera från höjderna längre in.
Palestinaaraberna är otroligt få jämfört med hela arabvärlden för övrigt. Även om Israel till slut gav upp om att försöka förhandla med palestinaaraberna utan mangrant skyfflade in dom i Jordanien hade befolkningstätheten där blivit mycket mindre än den nuvarande i Israel. Ändå är Israel inte trångt - på samma sätt som folktätheten i Singapore är betydligt högre än i Gaza och med god ekonomi.
Så - första punkten är alls inte att skapa någon stat eftersom de har visat i Gaza att de inte har en aning om hur man gör. En stat måste ha en ekonomi så de kan leva! Inte utgå på att den inneboende antisemitismen hos en stor del av världen ska få dessa att fortsätta kränga skatt från dej och mej för att palestinaaraberna inte har lust att effektivt utnyttja växthusen i Gaza. Tänk på att de hade en ekonomisk utveckling på 7% före första intifadan och 6% igen före andra. De förstörde sin ekonomi helt och hållet på egen hand. Hade den utvecklingen fortsatt hade de mått utmärkt nu! Om de börjar inse att de faktiskt måste börja tjäna pengar nu, med hatpropagandan utbytt mot propaganda som påminner dom om hur det var innan de började med intifadorna, att återgå till det förhållandet först och främst......
Slutade de med hat och terrorism hade västvärlden snart kunnat placera industrier där precis som den gör i israel - jag tänker lite på Intel och sådana som har både utveckling och tillverkning där.
Och som jag sa innan - be vänligen idioterna i Irak att sluta slåss, så kunde de snabbt låna en miljon palestinska jordbruksarbetare och börja utnyttja den fantastiska jorden med gott om vatten, med lite israelisk ledning. Babylons Hängande Trädgårdar från fordomdags.... Det du!

2007-08-09 @ 18:49:02
Postat av: Lotta

Oj, vilket språk du använder i dina svar!
"Skyfflade in dom i Jordanien" - låter som om det vore något annat en människor som vi diskuterar.
Det har varit spännande att läsa dina svar på en fundamental fråga om var människorna som bor på Västbanken ska ta vägen.
Det är hela tiden hänvisningar tillbaks till tidigare dokument som sedan har följts av nya förhandlingar. PLO har erkänt Irsael. Hamas borde självklart enkänna Israel, men man ställer sig frågan "Vilket Israel?" Är det enligt 1948/1967 års gränser? Ska den israeliska regeringen erkänna palestinierna varje gång det bildas en ny regering? Behöver en redan existerande stat ett erkännande?
Sedan vet både du och jag att palestinierna aldrig haft full kontroll över Gaza. Med full kontroll torde det även innebära styrse av egna gränser.
Rafah administreras under överinseende av EU-tjänstemän. Utan EU-tjänstenmän så ska man inte öppna övergången till Eygpten.... Eu-tjänstemännen bor i Israel och om Israel inte vill öppna Rafah så får de inte passera in i Gaza.... "Security seasons". Örter och andra jordbruksprodukter ruttnar i vägspärrar i stället för att inbringa en inkomst. Sedan var det ju det där med vattnet.... Jämför hur mycket vatten som används av Israel och hur mycket vatten som används av det palestinska området.
Situationen i den palestinska området kan inte bara skyllas på den israelska ocupationen, men det har en stor del i den sitaution om råder idag.
I ditt resonemang låter som om det vore ett fritt folk, med fri rörlighet, möjlighet att välja när var hur de ska resa under dagen, om de ska gå på univeritet i Ramallah eller Bethlemhem, hälsa på släktingar i morgon... FN har i dag dokumenterat över 500 hinder som omöjliggör fri rörlighet...
Som sitautionen är så kan man inte använda ditt resonemang. De palestinska städerna och byarna på Västbanken är allt annat än en enhetlig landmassa där palestinier kan röra sig fritt. De palestinska områdena kan snarare beskrivas som öar en landmassa kontrollerad av den israeliska armén. Avgränsade från varandra genom israeliska bosättningar, specialvägar endast för israeler, vägspärrar, Israels militära zoner och en mur.
Många palestinier på Västbanken har inte varit i Jerusalem sedan år 2000. Borde inte palestinier har samma rätt som isareler att få tillgång till heliga platser?
I ditt resonemang låter som att det är Israel som är den svaga parten, men min upplevelse är snarare tvärt om. De är Israel som fortfarande håller kvar de palestinksa områdets tull och monsavgifter, som ockuperar och som ansvarar för säkerheten. Att ockupera innebär även ansvar.

2007-08-10 @ 07:44:57
Postat av: Frederico

Webmaster
Din jämförelse mellan amerikanernas behandling av tyskarna under ockupationen haltar väl ändå en hel del? USA hade ju ingen avsikt att kolonisera Tyskland och ta över deras land, något som Israel har gjort/gör mot palestina-araberna?

2007-08-10 @ 13:24:08
Postat av: Webbmaster

Frederico:
Visst haltar jämförelsen, som de flesta jämförelser. Judarna hade inte tänkt driva bort några araber någonsin - även om det nu blev så i krigets hetta. Israel bönade och bad Jordanien före 1967 att inte blanda sig i kriget som du minns.
En hel del av jorden där ägdes av rika araber som i huvudsak bodde i lyx i andra omkringliggande länder -och judarna köpte det cash. De dikade ut kärr och odlade upp. Och självklart bodde många fattiga araber där utan att äga landet, eftersom ingen hade brytt sig de sista hundra åren. De kom ofta i kläm.
Ändå immigrerade många araber till det blivande Israel eftersom ekonomi, skolor, jordbruksmetoder gjorde att mångdubbelt fler kunde livnära sig där.
Men åter till dokumenten, alla finns på
http://www.mfa.gov.il/mfa/peace%20process/reference%20documents/
En som ofta refereras till är FN:s §242 som, även om de inte är bindande, ofta refereras till. Där står: "Withdrawal of Israeli armed forces from territories occupied" - och det har ofta nämnts, att det verkligen betyder FROM TERRITORIES och inte FROM ALL TERRITORIES. FN fattade redan 1967 att remsan med stilleståndslinjerna som utgör/begränsar Israel, inte är försvarbar. Sen kommer "territorial integrity and political independence of every State in the area and their right to live in peace within secure and recognized boundaries free from threats or acts of force;"
Det är alltså fullständigt obegripligt varför inte palestinaaraberna vill fredsförhandla sig till en stat, som Arafat trivialt hade kunnat göra år 2000 om han inte hade varit så glupsk att han antingen fick allt han pekade på eller ingenting alls. Där finns fortfarande ingen stat som heter Palestina.
Judarna har inget behov av att kolonisera Västbanken men de har behov av säkerhet, strategiskt djup, de är ointresserade av de arabiska städerna, men när sen araberna gör sitt bästa för att försöka mota ut judarna från sina uråldriga platser som Hebron och Jerusalem får de faktiskt skylle sig själva om där blir problem.

2007-08-10 @ 18:03:35
Postat av: Frederico

Det jag inte riktigt förstår är din oförståelse för hatet mot Israel. Sionisterna/Israel fördrev direkt eller indirekt drygt hälften av palestinas arabar från deras hem 1948. Israel koloniserar sedan 1967 Västbanken och gör livet surt för dess arabiska invånare. Ändå verkar du tycka att det är konstigt att vissa araber hatar Israel. Förklara gärna detta, eller rätta mig om jag feltolkar dig.

2007-08-10 @ 18:31:14
Postat av: Frederico

Webmaster
"Det är tvärtom - jag VET hur oupphörligt hatet har spridits officiellt från araberna i snart 100 år, och det är det som har skapat hatet."
Jag kan inte tolka vad du menar. Vad är det som är "tvärtom"?
Och jag kände redan till muftin.

2007-08-10 @ 23:21:54
Postat av: Webmaster

Jag menar att min mycket starka uppfattning, utan att exakt kunna bevisa det eftersom jag inte är historisk forskare, är att hatet till 95% har genererats av propagandan och inte av de faktiska förhållandena.
Där har alltid varit judehat från både kristna och muslimer - både Muhammed och Luther försökte konvertera judarna och blev fulla av hat när det inte vill sej. Minns en av mina älsklingsförfattare när jag var liten - Eric Lundqvst, som tillbringade halva sitt liv i Indonesian, och beskrev människorna där väldigt - mänskligt, och inte som aliens. I en av böckerna skriver han hur plötsligt en hans muslimska flickvänner sa "JAG HATAR JUDAR!!" Han blev chockerad och undrade varför. "Jag vet inte, bara att jag hatar dom." Och han kommenterade att en av de mest omtyckta av de holländska översyningsmännen där var jude, inte för att folk kände till det......
Helt propagandan från moskeerna. precis som de kristna i 1500 år från kyrkorna hörde darrande röster som från predikstolen orerade om "judarna, Kristusmördarna".
Men vill du lära dej lite mera om vad palestinaaraberna verkligen tycker om Israel, så läs
http://imra.org.il/story.php3?id=6959
...

2007-08-10 @ 23:58:47
Postat av: Lotta

Ja, det är ju enkelt att aldrig ompröva en sitaution, en åsikt eller en uppfattning.
När jag hänvisade till de länkar jag gjorde var ju reaktionen inte helt oväntad. Att kalla dessa för vänster, eller självhatande judar är ett enkelt och bekvämt sätt att vifta undan dem.
Lika så att kalla alla som kritiserar Israel för antisionister. Det är en offer-roll som inte klär, och inte är värdig den historia som judar bär. Det är Israels ockupation och sätt att agera som kritiken riktas mot.
Jag tycker det är intressant att ta in fakta. Se hur sitautionen ser ut på plats. Har du rest på västbanken, utanför bosättningarnas stängsel? Har du sett vardagen på "båda sidor"?
Förra året dog 25 israeler och 678 palestinier pga av konflikten. I Israel kan man leva en vardag utan konflikt, det kan man inte på Västbanken. Det som sker nu kommer bara göra att sitautionen eskalerar.
Att jobba för mänskilga rättigheter är att lyfta sig över om man är jude, muslim, kristen, hindu.... Det har ingenting med religion att göra.
Kolla in den isreleiska MR-organisationen som jobbar med MR-frågor i Israel: ACRI http://www.acri.org.il/english-acri/engine/index.asp
Må väl & tack för dina kommentarer!

2007-08-13 @ 08:28:17
Postat av: Webmaster

Termerna "vänster" och "självhatande judar" är vad alla andra i sammanhanget använder, så det är nog bäst att jag gör det också.
Den mest kända som sa att "antisemitism och antisionism är identiskt samma sak", var Martin Luther King och jag skrev en artikel för ett tag sen som hette ungefär "Kan antisionism existera utan antisemitism?" Jag tror inte det. Att jag mer än gärna kritiserar dagens israeliska regering vet vi, men i regel hackar man på "Israel" för saker man aldrig någonsin skulle anklaga de omkringliggande länderna för - och DET är antisionism!
De stora palestinaarabiska krigarna gömmer sig bakom horder av kvinnor och barn, medan du får leta efter ett exempel på judiska självmordsbombare. Det palestinska undervisningssystemet är genomsyrat med skönheten i att bli en shaheed och inbilla sig att man kommer till himlen på det - man har känslan att de får en chock när de enbart träffar Arafat och att jungfrurna har tagit slut.
Jag har rest i länder som Turkiet, Iran, Afghanistan, Pakistan och de kan alldeles utmärkt vara fattiga utan Israels hjälp, medan palestinermna hade mått alldeles utmärkt - om de inte hade ägnat sig åt intifador utan gjort det bästa för sina familjer i stället - om de hade ägnat sig åt normala sysselsättningar i stället för att ha ett samhälle baserat på hat och socialbidrag frän västvärlden.
Agree, ordet "människorätt" låter rätt fantastiskt men jag har aldrig någonsin varit med om att de har stoppat en terrorist eller ett krig eller byggt en kibbutz eller industriby eller en avsaltningsanläggning för havsvatten eller...... Typfallet är FN:s hantering av mänskliga rättigheter, så jag ber dej att läsa och se igenom http://www.unwatch.org/site/apps/nl/content2.asp?c=bdKKISNqEmG&b=1313923&ct=3698367
Vad som sägs där är rätt typiskt för alla människorättsorganisationer jag känner till.
Som du ser en bit ner bland mina artiklar tar Israel emot en stor del av sjukdoms- och olycksfallen i Västbanken/Gaza och har alltid gjort det - varför palestinierna har råd med stora mängder av vapen men inte ett enda sjukhus av hög kvalitet vet jag inte.

2007-08-13 @ 11:01:04
Postat av: Webmaster

Spendera några dagar i Tel Aviv och prata med vanliga människor, se hur de lever, hur de gnäller på skatter precis som vi. De vill inget hellre än att leva i lugn och ro, men har inte fått göra det sen deras farfarföräldrar kom dit. Det stoppar dom inte från att föra ett normalt liv och ha en ekonomisk utveckling som ett genomsnittligt europeiskt land. Utan naturrikedomar.
Medan Jordanien ockuperade Västbanken var det olagligt med universitet där - snart efter det att Israel övertog ansvaret växte 6 universitet upp där och i Gaza, med israelisk hjälp - antagligen med baktanken att ju bättre de får där, ju bättre livet ter sig - så kommer även araber från Israel att vilja flytta dit. Av samma anledning som judiska "bosättare" gör.
Före intifadorna kunde de unga soldatflickorna lifta fritt tillbaka till sina baser 5 om morgonen trots att alla palestinaaraber hade fritt tillträde över allt - jag var i deras ålder på sjuttiotalet så vi beblandades rätt mycket.......
Dagen efter det att det blev fred med Jordanien åkte medelklassen i Amman på morgonen med bilen för shoppingturer i Tel Aviv och var tillbaka på kvällen.
Allt detta har stoppats av en och endast en sak - arabiska terrorister och judehat! Och vad har de vunnit på det?
Eftersom de har visat judarna att det är helt omöjligt att lita på dem om någonting så är det rätt självklart att radioaktivt material har stoppats. Du hade inte heller velat ha dina
barn att leka med sånt eller hur?
Att börja tala om individer som råkat lite illa ut - tja, jag kan alltid ta dom en och en, de 6 miljonerna som hamnade i gaskamrarna, en aktivitet som Arafats farbror tänkte fortsätta med i Israel om Hitler vann........
Tala om för palestinaaraberna att de får ett land så snart de ärligt har skrivit under fredsförhandlingar. Efter det att hatpropagandan har upphört tillräckligt länge för att rensa sinnena där och efter det att PLO:s Charter explicit tillåter Israel att existera, och talar mer om välfärd än krig som basen för deras tänkesätt.

2007-08-13 @ 18:01:34
Postat av: Lotta

Ja, nästa gång ska jag stanna lite längre i Tel Aviv.... Även om jag redan varit där, rest runt i Israel, bott i en kibbutz granne med Gaza.
Men min bild av sitautionen är inte så svart och vit som din. Jag upplever ditt resonemang som att det bara är palestinierna som har en våldskultur och terrorism. Det är ju långt i från den verklighet som de facto råder i verkligheten.

2007-08-14 @ 08:53:31
Postat av: Webmaster

Nå, det är åtminstone nästan svart och vitt - men för judarnas del - de HAR ingen annanstans att ta vägen, har ryggen mot havet och alltför ofta ansiktet mot den samlade arabvärldens soldater så det är deras existens det gäller!
Läs http://israelisverige.no-ip.info/Referensmaterial/Nordau_sionistkongressen.html så du får en känsla hur de mådde för 100 år sedan, och varför de började resa till sitt historiska hemland, efter att ha diskuterat sig fram till att det är det enda tänkbara - ungefär som när spanjorerna återtog Spanien från muslimerna. Sen kom som bekant Hitler och än fler insåg att det inte gick att enbart be böner längre - och sen gjorde England sitt bästa för att stoppa återstoden från att samlas, fram till 1948.
Palestinaaraberna arbetar hårt på att fortplanta sin våldskultur i sina media och skolböcker, vilket faktiskt är trivialt att konstatera. Unga israeliska soldater försvarar sej helt enkelt! Och de är människor som kan reagera när de blir provocerade självklart. Att det för övrigt finns vänliga människor överallt vet vi också.
Gaza är typexemplet just nu på våldskulturen - de var helt ointresserade av att skapa en stat trots överflödet av hjälp, utan satte omedelbart igång med att förvandla remsan till en raketramp.

2007-08-14 @ 13:51:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0