SLUT!

blogg.se har så urusla editeringsmöjligheter här, att jag flyttar över till http://israelisverige.blogspot.com så får vi se om det blir bättre! Ändra dina regelbundna läsvanor!

Olmert och resten av världen

Evangelisk pastor hotas i Ramallah. Man kan förmoda att hans budskap inte var lika välsmakande/lönande som det som levereras av Svenska Kyrkans alla utsända utan han hade ett kristet budskap.1 nov. IDF försvarar Israel. Israels Försvarsstyrkor (IDF) har under veckan ägnat sig åt terrbekämpning som varje vecka.
Gaza: Måndag: en israelisk soldat dödas vid attack mot terrorister i södra Gaza, flera andra soldater dödade. Tisdag: efter en kontinuerlig ström av granater mot Israel attackerar IDF en terroristpost i södra Gaza. Onsdag attackerades en granatkastarposition i Gaza efter det att ett antal granater avskjutits. Onsdag-torsdag upptäcktes och förstördes 7 tunnlar mellan Egypten och Gaza där vapen och terrorister smugglades. Detta på 1 kilometer gräns nära Israel, medan smuggling pågår oförhindrat under hela återstoden av gränsen mellan Gaza och Egypten: Egypten gör inte ett dugg för att stoppa denna smuggling utan kanske är de aktiva medhjälpare - helt emot fredsavtalet som har givit Egypten många sköna miljarder från USA. Förr eller senare måste Israel göra något åt det.
Under veckan avfyrades mer än 50 granater och 15 raketer från terrorister i Gaza mot civila i Israel. Mer än 40 terrorister träffades, de flesta avlivades.
Judéen/Samarien: Måndag: ett stort bomblaboratorium med en stor mängd vapen upptäcktes i Nablus. Tisdag: en ledare för Islamic Jihad, Atef Hasan Mahmud Kamal, arresterades i Betlehem. Onsdag: flera handvapen och långa knivar hittades i vägspärrar, bl.a. i Hebron, judarnas näst heligaste stad. Araben erkände att han skulle ha använt det mot judar där. Senare: flera bomber upptäcktes vid vägspärr söder om Nablus. Under veckan har tre israeliska civila skadats vid stenkastning på deras bilar. 84 eftersökta terrorister har arresterats.
En helt vanlig vecka således.29 okt. Al-Quaeda har förklarat cyberkrig mot otrogna. Där pågår krig hela tiden, men nu har det avsevärt utökats, och den 11 november ska al Qaedas dataexperter attackera websites i västvärlden, judiska, israeliska, av muslimska avhoppare och shiitbaserade.TT:nyheterna * * om Olmerts prostatacancer har, som skrevs, vållat många skriverier, och jämförelser med Sharon. Och det trycktes på att det inte påverkade hans omdöme. Tja, det kan inte bli sämre än det är.

image22

Nästa antisionistiska inlägg i GP

De ger sig inte. Den 27 oktober hade Alandh inne sina frågor - som han helt uppenbart inte vill ha besvarade, eftesom han svarade mig på detta sätt:

"Tack för historielektionen och för svaren på mina frågor. Nu vet jag att det bara finns en sanning, och att alla offer finns på bara ena sidan muren. Och att det inte handlar om en konflikt utan om ett öppet sår. Men det visste jag faktiskt redan tidigare. Vänligen Tom Alandh"

Ett mycket hånfullt svar som visar att han är helt ointresserad av att få svar på sina frågor, eftersom han redan vet att han har uttryckt "sanningen" genom frågorna! Anser han att det faktiskt FINNS två sanningar, är han ohederlig om han inte skriver om den andra sidan, vilket dessutom bryter mot Pressens Etiska Regler.

För att verkligen gnugga in i folk att judar är ett otyg, kom GP snabbt med en ytterligare ledarartikel den 5 november:

GP 5/11 -07
Terroriserade och plundrade
SERIESTART: Israel koloniserar Västbanken, beslagtar land och vatten, inför apartheid och gör livet outhärdligt för palestinierna. Var finns utrymmet för en palestinsk stat? frågar GP:s Gert Gelotte efter en resa under en vecka på Västbanken.

JERUSALEM: Nej, absolut inte. Dr Tawfiq Nasser, chef för palestinska Augusta Victoriasjukhuset i Jerusalem svarar utan att tveka en sekund när jag frågar: Ser du någon anledning till hopp? Sedan tystnar han ett ögonblick och fortsätter:

? Vi har inkompetenta ledare. Vårt land är delat. Israelerna tar det lugnt medan vi slåss inbördes. Det finns inga tecken på att israelerna vill göra något positivt. På avstånd är det lätt att låta sig förledas till att tro att Västbanken mellan Israel och Jordanien är ett sammanhållet palestinskt område under någorlunda palestinskt styre. Ingenting kan vara mer fel. Av Israels fem miljoner judiska innevånare bor en halv miljon på Västbanken i 149 bosättningar, varav hundra är så kallat illegala utposter. De är dock inte mer illegala än att de skyddas av israelisk polis och militär samt förses med både el och vatten. Bosättarbefolkningen ökar med drygt fem procent varje år.

De 2,5 miljonerna palestinier på Västbanken bor, grovt sett, på tre ?öar? runt städerna Jenin och Nablus i norr, Ramallah och Jeriko utanför Jerusalem samt Betlehem och Hebron i söder. Gaza är helt isolerat. De palestinska öarna begränsas i väster av Israels så kallade skyddsvall, som till största delen är byggd på palestinsk mark, och i öster av den israeliska militära spärrzonen längs med floden Jordan och Döda havet.

Cirka 40 procent av Västbanken är antingen konfiskerad av bosättare eller på annat sätt förbjudet område för palestinierna. Resten är kontrollerat av israelisk polis och militär. Sammanlagt finns 563 kontrollstationer, vägspärrar eller andra hinder som syftar till att göra det svårt för palestinier att resa på Västbanken. Den som ändå vill förflytta sig behöver id-kort, magnetkort samt tillstånd och måste underkasta sig ideliga kontroller och förhör. Bosättarna där- emot har tillgång till ett eget vägnät där ingen palestinier får färdas och som styckar de palestinska ?öarna? i isolerade holmar och skär.

Västbanken är ockuperad och koloniserad ? i praktiken ett israeliskt territorium där israeler lever beväpnat herrefolksliv medan palestinierna hålls i bevakade enklaver. Likheten med sydafrikansk apartheid och bantustanpolitik är iögonfallande.

Konsekvenserna är skyhög arbetslöshet, upp till 70 procent, och galopperande fattigdom. Sedan 1999 har bruttonationalprodukten fallit med 40 pro- cent och andelen som är beroende av FN:s mathjälp har ökat från tio till 34 procent.

Ur officiell israelisk synvinkel har palestinierna sig själva att skylla:

? Det är deras obehag mot våra liv. Vi försvarar oss och när man försvarar sig måste man ibland göra obehagliga saker, säger den israeliska regeringens presschef Daniel Seaman.

Sant är att självmordsbombningarna tycks ha upphört. Men det är också sant att den som vill smuggla in en bomb i Tel Aviv eller Jerusalem kan göra det. Och det är mycket svårt att förstå hur storskalig stöld av land och vatten kan vara ett skydd mot fanatiker med dynamit kring magen. 30 procent av bosättningarna ligger på konfiskerad privatägd palestinsk mark och 89 procent av Västbankens färskvatten kontrolleras och konsumeras av israeler.

Fram tonar i stället bilden av en israelisk politik som ytterst syftar till att konfiskera så mycket av Västbanken som möjligt och där det viktigaste medlet är att på alla sätt göra livet outhärdligt för palestinierna. Om det lyckas, vad återstår då av drömmen om Israel?

Dr Nasser gör så gott han kan i en omöjlig situation. Hans sjukhus är specialiserat på cancer och dialys. Cancerpatienterna kommer oftast för sent och skulle inte komma alls om inte sjuk huset ordnade busstransporter och tillstånd att passera vägspärrarna. Några akutpatienter ser han inte till. Den som är akut sjuk på Västbanken har inte tid att söka tillstånd för att få resa till Jerusalem utan måste hålla tillgodo med sämre vård.

Men barnen som skall in för dialys leker och skrattar när de kliver av bussen.

? Det gör mig optimistisk. Det betyder ju att vi har ställt in behandlingen av dem rätt. Dr Tawfiq Nasser är glad för det stora i det lilla, ett barn som ler. Annars finns inte mycket att skratta åt. De israeliska myndigheterna försöker komma åt sjukhuset genom att kräva in enorma påstådda skatteskulder. Lyckas de hotar konkurs.

GERT GELOTTE
gert.gelotte@gp.se

Man känner igen stilen från föregående artikel, av Alandh. Det är rent råskäll som hämtat från Palestinagrupperna eller - vilket förefaller ytterligt sannolikhet - från Svenska Kyrkans propaganda för de blixtvisiter de arrangerar för villiga journalister, för att därefter skriva exakt vad de fick sig uppvisat! Gelotte tänker tydligen skriva en serie antisemitiska artiklar, så vi får se vad som kommer. Att man inte skulle ha kunnat kasta ur sånthär dravel under de 50 åren efter Hitler, förutom i nynazistiska alster, är självklart.


Tom Alandh och frågor i GP

jag blev upomärksammad på att Tom Alandh hade varit i Israel ett par dagar och hade publicerat en väldig massa frågor i GP, så jag tog mig friheten att besvara de flesta av hans frågor i ett mail:

Hej - Shalom -Salaam .....

Jag har läst din artikel http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=564&a=378037 efter att ha blivit uppmärksammad på den, och dess öppna uppvisning av total okunnighet och - där en tolkning är att du faktiskt vill ha svar. Vill du ha det, kan jag och många andra hjälpa dig - jag är säker på att du har fått många mail - och det resulterar förhoppningsvis att du därefter skriver en ny artikel och berättar lite om svar på frågorna! Annars får man den starka känslan att det enbart är ett betalt beställningsjobb från Svenska Kyrkan, som har ordnat denna typ av antisemitiska resor sedan innan jag läste hebreiska på Lunds universitet som avkoppling, på sjuttiotalet.

Hur kan terror mot civila skapa rättvisa.


Jag utgår där från att du ser skillnad på nödvändigt försvar och enskilda terroristgruppers attacker, även om det är tvetydigt så som du skriver.

Titeln är avsiktligt förrädisk - ingen tror att du är så blåögd, eller att kyrkans antisemitiska resor är så genuint genomsyrade av Göbbels tes att man kan ljuga om allting, och bara man upprepar det ofta nog tror faktiskt riktigt intelligenta människor på det ibland. Försöker du verkligen indikera att Israels försvar av sina medborgare är terror, medan terroristerna bara är stackars hungrande ungdomar som inte vet bättre? Eller vad försöker du säga?

Som jag skrev i en kommentar till din artikel i GP var den ekonomiska utvecklingen för palestinierna bland världens högsta, 7%, innan de själva började med första intifadan. Den var uppe på 6% igen när de startade andra intifadan, efter det att Arafat hade grymtat NEJ åt att enbart få 95% av vad han pekade på och inte 99%. Inklusive Israel. Läs hans fasplan, läs PLO Charter.

Åkte till Jerusalem för att försöka förstå
- hatet, hotet, våldet, ockupationen, bosättningarna, flyktinglägren, självmordsbombarna, muren. I fyra dagar åkte jag runt på Västbanken tillsammans med en grupp svenska journalister för att få svar på mina frågor.

Jag har följt det sedan min första resa 1971, och svarar gärna på frågor. 4 dagar säger absolut inget - och jag skulle väldigt gärna veta dagschemat ni fick från - Svenska Kyrkan om jag är rätt underrättad. Jag känner flera personer som åkte samma flygresa, och har hört deras kommentarer.

Varför gäller inte folkrätten

Folkrätten är ungefär det luddigaste som finns. Vad säger folkrätten om 4000 raketer mot södra Israel? Vad säger folkrätten om att fienden har något slags skyldighet att mata en fientlig befolkning som i Gaza när de har gräns mot Egypten där de kan få allting?

Vad tvingar Israel att ge dem olja, när de inte har egna oljeförekomster medan Egypten har, och Gaza har stora gasförekomster som Israel har lovat köpa, och vilket hade gjort dem välmående? OM de tar sitt ansvar, och blir civiliserade.

Vad säger folkrätten om självmordsbombare i alla åldrar? Vad säger folkrätten om att sjuka flickor från Gaza som, när Israel lovar att ta hand om deras sjukdom gratis, tar på sej bombbälten och när de tas tillfånga deklarerar att hon tänkte spränga det bland så många judiska barn som möjligt? Vad säger folkrätten om 14-åringa arabiska självmordsbombare med bombbälten? Vad säger folkrätten om alla arabiska ambulanser där man hittat bomber som har smugglats?

och FN:s resolutioner

Som du väl vet är alla utom ett fåtal från Säkerhetsrådet enbart rådgivande - vilket gäller ALLA som gäller Israel/palestinaaraber. För att de ska vara bindande ska de vara typen som emot Saddam. Kapitel-7 och kapitel-6-beslut som du vet. En ytterligt väsentlig skillnad.

och Haagreglementet och Genèvekonventionen i Det heliga landet?

Genevekonventionen gäller enbart när någon genom krig har erövrat någon annans land, inte när det gäller omtvistat område. Judéen/Samarien/Gaza var Ottomanskt, d.v.s. turkiskt fram till efter första världskriget då de förlorade, därefter förvaltade England Mandatet Palestina, utan att äga det, och därefter lämnade de 1948. Araberna anföll omedelbart, Jordanien/Egypten ockuperade helt illegalt J/S/G och behandlade befolkningen där väldigt hårt fram till araberna anföll igen, och Israel tog hand om det i väntan på fredsförhandling. Helt enligt folkrätten. I dessa områden tilläts inga universitet, Israel såg snabbt till att 6 växte fram efter 1967, kanske i förhoppningen att de skulle utveckla sig alldeles utmärkt med all den hjälp de fick, så araberna i Israel skulle vilja flytta dit - vad vet jag.

Varför kallar israelerna en åtta meter hög mur med taggtråd för barriär?

Därför att större delen - åtminstone mer än 95% - är det. Det är våldsamt dyrt att bygga denna barnhage mot terroristerna, och mur är ful och ännu dyrare, så de gör det enbart där det riskeras att prickskyttar ska ägna sig att skjuta ner människor -inklusive spädbarn, som de kan hitta många nog exempel av.

Varför står inte muren längs Israels gräns utan till åttio procent på ockuperad mark?

Därför att det inte är en gräns utan ett skydd mot mördare.

Hur blir Israel säkrare, inte genom att skilja israeler från palestinier, utan genom att skilja palestinier från palestinier?

Därför att stora delar av området är bergigt. Speciellt när du kommer upp emot Golan, varifrån syrierna roade sig med prickskytte på judar tämligen konstant 1948-67. Du kan hitta tredimensionella kartor på internet utan att öda alltför många kalorier av din energi.

Hur kan någon tro att man får sitt land tillbaka genom självmordsattacker mot oskyldiga människor? Vem kan tro att terror mot civila skapar rättvisa?

Ställ den frågan till araberna. Du vet - förhoppningsvis . att den ENDA bindande bestämmelsen om det palestinska mandatet är det som avgjordes i San Remo 1920, efter andra världskriget, där bl.a. Turkiet förlorade och det väldiga Ottomanska Riket stacks hål på med en bamseknappnål, och allt sjönk ihop till Turkiet igen. Detta enorma område - det bestämdes att ca 649/650-delar skulle ges i present till araberna. Resten, drygt en promille, skulle bli ett judiskt nationalhem, mandatet Palestina, förvaltat av England tills judarna kunde förvalta det. Detta beslut gäller fortfarande i högsta grad trots att England totalt gjorde bort sej, när de trodde att de kunde behandla det som vilken koloni som helst.

Hur många kränkningar och övergrepp finns längs en 40 mil lång mur som är tänkt att byggas ut ytterligare 30 mil?

Jag förmodar att du menar att människor kontrolleras, efter alla vapensmuggelförsök av kvinnor och barn, och varför inte? De har inget intresse av att bli israeler. De har inte betalt sjukförsäkring till Israel. Att de har köpt vapen istället för att bygga upp sin sjukvård - vems fel är det? Har du någon gång försökt berätta vad alla dessa vapen har kostat??? Israel har ytterligt monotont berättat att staketet inte är någon gräns utan ett temporärt skydd mot de stolta arabiska Hamaskrigarna som just då hade kommit till Netanya under påsken och mördat ett antal gamla tanter och andra under ett pensionärskalas, för att visa hur tuffa de är? Kanske du tycker det är ok, men statistiken visar att kort efter det att de hade byggt staketet över ett väsentligt område hade mordfrekvensen gått ner 90%. Intressant eller ej?

Och hur mycket framtida säkerhet finns bakom en sådan mur?

Det är inte avsikten, utan bara en åtgärd i väntan på att den monotona hatpropagandan från araberna mot judarna ska upphöra. Den har pågått i flera generationer, den fortsätter trots Abbas alla vackra ord på engelska, vilket du trivialt kan hitta online. Palestine Media Watch är ett ställe. Olmert och Abbas sitter och gosar, bägge gamla gubbar på utgående. Samtidigt säger Abbas krigare att de har lovat hundratals raketer ytterligare mot Israel - se t.ex. dagens nyheter på http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/124122 Att Israel har en totalt vansinnig regering just nu, den sämsta någonsin, som bekymrar sig mer vad 300 miljoner araber i området tänker än vad 5 miljoner judar tänker, ah well. Inledningen till Vägkartan - innan man kan börja på den - säger att denna hatpropaganda måste stoppa. Sen kan vi gå vidare.

Hur kan ett land som kallar sig demokratiskt stjäla mark

Läser du på ser du att de använder precis samma avtal som Sverige gör när de exproprierar mark för vägbygge etc. Har du skrivit någon intressant artikel om hur svenska staten stjäl mark?

och spränga hus

Ofta som alternativ till att sätta familjeförsörjaren i fängelse under lång tid för terrorism. Vilket tror du är det bästa straffet för familjen och varför?

och bestraffa människor kollektivt?

Vad är det att skjuta tusentals raketer mot civilbefolkningen i södra Israel? Vad tycker du att Israel ska göra? De försöker faktiskt mer än som krävs, att enbart bestraffa förövarna som definitivt älskar att gömma sig bland sina kvinnor och barn så snart de får chansen.

Varför finns det 41 vägar - 70 mil totalt - där bara israeler får färdas?

Undrar du det har du inte följt vad som skrivs i israeliska media online var dag. Du finner inte en enda dag där det inte har varit attacker där mot judar, stenkastning och beskjutning av bilar i full fart, araber som har plockat upp judar som har liftat där, och därefter avlivat dem eller åtminstone försökt. OCH - hur araber tillsammans med ISM-are och andra från Väst gräver upp judiska olivlundar och vinodlingar, något du aldrig ser i svenska media. Det är rätt kusligt att kasta ut en insinuerande fråga som den utan att ha en aning om svaret.

Vad är skillnaden mellan Sydafrikas apartheid
och Västbankens lapptäcke av avskurna områden där människor inte kommer till sina marker, sina arbetsplatser, sina skolor, sina släktingar och vänner,

Skillnaden att där sitter arabiska riksdagsmän i Knesset helt proportionellt mot valresultatet. Att INTE EN ENDA arbetar för fred mellan Israel och de omgivande länderna men att flera däremot har gjort regelbundna resor till länder som Syrien och Libanon och talat om hur de ska attackera Israel - en av de senaste, kristen arab, smet efter det att man kom på att han hade spionerat för Hizbollah förra sommaren.

och där det kan ta timmar för ett sjukt barn att få passera en gränskontroll på vägen till sjukhuset?

Hade de använt de enorma bidragen till att bygga bra sjukhus? Hade de betalt sjukförsäkring i Israel? Sverige tar oerhörda summor för människor som inte är i det svenska systemet, om de blir sjuka i Sverige. Förklara varför Israel skulle vara annorlunda. Är de så mycket rikare?

Varför kallas folkfördrivning i forna Jugoslavien för etnisk rensning men inte på palestinskt territorium?

Därför att det inte existerar något palestinsk territorium.

Vad händer med ett barn som ser sin far bli sparkad och förnedrad av soldater inte mycket äldre än han själv? Hur ser man på en medmänniska om man från sitt fönster kastar ned sten, slask och sopor på hans stånd där nere på gatan? Och urinerar i vattentanken där dricksvattnet finns? Hur kan ett barn dömas till döden för en kastad sten? Och avrättas direkt på brottsplatsen? Hur kan ett folk så förföljt och förintat genom historien begå sådana skändligheter mot ett annat folk? Varför betraktas israeler som arbetar aktivt för fred och försoning som förrädare? Varför blir inte världen bättre av alla böner vid Klagomuren och Klippmoskén? Är Allah döv? Är Gud död? Hade Mandela lyckats bättre än Arafat om de hade bytt plats med varandra? Och hur hade det då sett ut i Sydafrika? Varför är hoppet, som brukar vara det sista som överger människan, så svårt finna på Västbanken? Varför är det så omöjligt att där förstå den andra sidans rätt till liv?

Nu börjar du bli grov i mun och det är ytterligt självklart att du inte har hunnit få alla dessa frågor i huvudet på 96 timmar utan de har stoppats i din hand, för att de ska använda ditt namn för propaganda utan något som helst djup.

Du är välkommen att få svar på alla frågor! Normalt fyller jag saker med länkar, se min blogg om Israel, men just nu ska jag inte trötta ut dej med det, utan hoppas på en civil dialog och att du faktiskt är intresserad av att få svar. Både från mej och andra - de är rätt lätta att besvara som du ser. Du har kort och gott blivit dragen vid näsan och jag har hört från flera ställen att du normalt inte skriver ren propaganda som du har fått från andra utan gör genomtänkta arbeten. I detta fall har du gjort det - och antisemitism är en trend som har ökat våldsamt sedan jag började uppmärksamma det här efter mitt första besök i Israel 1971, och efter det att jag började skriva om det ca 1990.

Det här var några av alla de frågor jag aldrig lyckades få något svar på. Många fler finns. Men ett svar kom jag på alldeles själv, för det var ett så enkelt och självklart svar: för att uppnå en varaktig fred måste israeler och palestinier se varandra och tala med varandra, inte förgöra varandra. Varför ska det vara så svårt att förstå?

Din sista fråga är lätt att besvara - hatpropaganda i arabvärlden och vänsterpropaganda i Väst. När det blev formell fred mellan Israel och Jordanien körde folk från Amman till Tel Aviv för att shoppa, och tillbaka på kvällen. Fundera på vilka som stoppade det. Hint - det var inte Israel. När det blev fred mellan Egypten och Israel satte egypterna soldater utanför den israeliska ambassaden i Kairo och förhörde varenda arab som tänkte skaffa visum så det blev inte mycket av det trots att det hade blivit lovat i fredsförhandlingarna. Israel stoppade det inte, tvärtom. Jag minns när jag tog bussen från Kairo till Tel Aviv och tillbaka någon månad senare - det var intressant och jag kan visa dej bilder - en neutral buss som skyltade om vid gränsen.

Jag hoppas på dialog. Ämnet är djupare än du inser.

Vänligen

RSS 2.0