Tempelplatsens Förstöring

Publicerad i Världen Idag 2007-09-12

 

Judarna har i årtusenden varje dag bett "L'shanah ha-baah b'Irushalayim", Nästa år i Jerusalem! Har du räknat antal gånger Jerusalem nämns i Bibeln? Börja räkna och återkom nästa vecka.

Jesus togs till Tempelplatsen som baby, han kastade ut månglarna från Templet och hade gjort sammalunda med muslimerna - Tempelplatsen är nämnd ett tjugotal gånger i Nya Testamentet.

I ett decennium har muslimerna ägnat sig åt att skotta bort alla kristna och judiska lämningar på denna Tempelplats, som Moshe Dayan 1967 gav åt muslimerna UNDER ANSVAR! Han hoppades att de skulle ta hand om den lika bra som de tog hand om Klippmoskén och den bysantinska kyrka de byggde om till Al Aqsa-moské.

När jag första gången skrev om den katastrofala förstörelsen muslimerna ägnade sig åt på Tempelplatsen år 2001 trodde man faktiskt att Israels regering genast skulle ta förödelsen på allvar, och omedelbart stoppa den. Tyvärr har de senaste regeringarna därstädes inte varit särskilt måna om den judiska kulturen med deras nuvarande undervisningsminister som försöker avlägsna kunskap om judendomen från skolorna.

När Moshe Dayan i juni 1967 satte sig ner med den muslimska Wakfen på Tempelplatsen, gav han bort det judiska folkets hjärta och själ, eftersom han inte hade kunskap om eller förståelse för någotdera. Jordanien hade helt illegalt ockuperat Västbanken och hela gamla Jerusalem, det enda Jerusalem som existerade fram till ca 1860, under 19 år,men genom att att attackera Israel återigen hade Israel återvunnit dessa områden. Dayan hade ingen som helst anledning att ge bort judarnas heligaste plats, Tempelplatsen - det var en "vänlig gest" till araberna. En lång rad med meningslösa "vänliga gester" därefter har fått den vanliga araben på gatan att ta det som ett svaghetstecken.

Under Jordaniens ockupation (kallad 'legal' av England [ej Jerusalem] och Pakistan) visade den muslimska världen och Jordanien inget större intresse för staden, inga planer på att flytta huvudstaden dit.

Ända sedan dess har den israeliska regeringen stått helt på arabernas sida vad gäller Tempelplatsen. Försöker en jude be på sin heligaste plats, motar den judiska polisen iväg honom.

Medan muslimer är oerhört känsliga för varje negativ åtgärd mot dem, förstör de utan hämningar vad som hör till andra religioner. Vi minns alla hur talibanerna förstörde ovärderliga buddhistiska kulturskatter i Bamiyan 2001. På Tempelplatsen pågår kontinuerligt en motsvarande förstörelse av de allra heligaste religiösa minnesmärkena för kristna och judar.

Observera att Tempelplatsen fortfarande är lika helig för judarna som när Templen stod där! En not om tillgängligheten för religiösa judar finns på http://www.templeinstitute.org/aliya_temple_mount.htm Däremot var området vanskött när den ökände Stormuftin av Jerusalem 1930 (Arafats farbror, som också samarbetade med Hitler och förberedde byggandet av gaskamrar i Israel) kom på idén att kalla Jerusalem "Islams tredje heligaste stad"; se bilder och text t.ex. på http://www.eretzyisroel.org/~jkatz/templemount.html

Efter september 2000 har muslimerna förbjudit all israelisk kontroll över deras aktiviteter på den judiska Tempelplatsen. Tämligen snart hade de förstört och slängt 13,000 ton med ovärderligt arkeologiskt material från första och andra Templet.

De håller sedan ett antal månader på att "dra sladdar" genom att med traktorer gräva djupa diken på Tempelplatsen, på områden som aldrig någonsin har blivit arkeologiskt utforskade. Det innebär att de för alltid förstör stora mängder arkeologiska artefakter av judeo-kristet ursprung - israeliska arkeologer ägnar sig åt "forskning" genom att gräva igenom avskrädeshögarna och hittar stora mängder ovärderligt material, som dock förlorat sitt värde eftersom man inte ser det i sitt sammanhang.

Avsikten är att skapa en moské av hela den judiska Tempelplatsen, avlägsna varje spår av de judiska templen och kunna visa upp ett blankt ansikte med "nä, här har aldrig funnits några tempel"...... Vad som händer Tempelplatsen händer hela Israel! Antingen tar Israel hand om sin heligaste plats eller - gör de det inte.

Som det nu är ser stora delar av Tempelplatsen ut som ett nybygge, med stora traktorer och maskiner av slag som absolut inte är tillåtna där, men tyvärr är dagens israeliska regering helt ointresserad.

Häromkvällen grät en gammal judisk man, välkänd arkeolog, när han berättade om Tempelplatsens Förstörelse i israelisk TV. Jag vet inte om judarna i Sverige protesterar.

Ser man tillbaka på dagens totala ointresse från den kristna och sekulära judiska världen, från framtiden, kommer man att rysa.

 

Referenser:

Tempelplatsens Förstöring, en första artikel i ämnet 2001. http://israelisverige.no-ip.info/Antisemitism/Tempelplatsen.html

J'lem Councilor: Take Away Wakf's Bulldozers sept. 5
http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/132852

Why Is The Temple Mount So Important ?
http://www.onejerusalem.org/blog/archives/2007/09/why_is_the_temp.asp

Remnants of the Second Temple Being Destroyed by Islamic Wakf
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/123575

Archaeologists Issue Urgent Warnings Against Temple Mount Dig Aug. 2007
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/123539

Policeman Assaulted Trying to Stop Illegal Temple Mount Dig Aug. 2007
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/123525

Israeli anger over holy site work Aug. 2007 BBC
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/6967457.stm

Archaeologists: Muslim dig damaged Temple wall Aug. 2007, mest kommenterade artikel idag.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1188392502776&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

The Temple Mount: Mount Moriah
http://www.templeinstitute.org/recent_visit_tammuz_23_5767.htm

Vetanskaplig artikel: The destruction of the Temple mount antiquities
http://www.jcpa.org/jl/vp483.htm

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0