Tom Alandh och frågor i GP

jag blev upomärksammad på att Tom Alandh hade varit i Israel ett par dagar och hade publicerat en väldig massa frågor i GP, så jag tog mig friheten att besvara de flesta av hans frågor i ett mail:

Hej - Shalom -Salaam .....

Jag har läst din artikel http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=564&a=378037 efter att ha blivit uppmärksammad på den, och dess öppna uppvisning av total okunnighet och - där en tolkning är att du faktiskt vill ha svar. Vill du ha det, kan jag och många andra hjälpa dig - jag är säker på att du har fått många mail - och det resulterar förhoppningsvis att du därefter skriver en ny artikel och berättar lite om svar på frågorna! Annars får man den starka känslan att det enbart är ett betalt beställningsjobb från Svenska Kyrkan, som har ordnat denna typ av antisemitiska resor sedan innan jag läste hebreiska på Lunds universitet som avkoppling, på sjuttiotalet.

Hur kan terror mot civila skapa rättvisa.


Jag utgår där från att du ser skillnad på nödvändigt försvar och enskilda terroristgruppers attacker, även om det är tvetydigt så som du skriver.

Titeln är avsiktligt förrädisk - ingen tror att du är så blåögd, eller att kyrkans antisemitiska resor är så genuint genomsyrade av Göbbels tes att man kan ljuga om allting, och bara man upprepar det ofta nog tror faktiskt riktigt intelligenta människor på det ibland. Försöker du verkligen indikera att Israels försvar av sina medborgare är terror, medan terroristerna bara är stackars hungrande ungdomar som inte vet bättre? Eller vad försöker du säga?

Som jag skrev i en kommentar till din artikel i GP var den ekonomiska utvecklingen för palestinierna bland världens högsta, 7%, innan de själva började med första intifadan. Den var uppe på 6% igen när de startade andra intifadan, efter det att Arafat hade grymtat NEJ åt att enbart få 95% av vad han pekade på och inte 99%. Inklusive Israel. Läs hans fasplan, läs PLO Charter.

Åkte till Jerusalem för att försöka förstå
- hatet, hotet, våldet, ockupationen, bosättningarna, flyktinglägren, självmordsbombarna, muren. I fyra dagar åkte jag runt på Västbanken tillsammans med en grupp svenska journalister för att få svar på mina frågor.

Jag har följt det sedan min första resa 1971, och svarar gärna på frågor. 4 dagar säger absolut inget - och jag skulle väldigt gärna veta dagschemat ni fick från - Svenska Kyrkan om jag är rätt underrättad. Jag känner flera personer som åkte samma flygresa, och har hört deras kommentarer.

Varför gäller inte folkrätten

Folkrätten är ungefär det luddigaste som finns. Vad säger folkrätten om 4000 raketer mot södra Israel? Vad säger folkrätten om att fienden har något slags skyldighet att mata en fientlig befolkning som i Gaza när de har gräns mot Egypten där de kan få allting?

Vad tvingar Israel att ge dem olja, när de inte har egna oljeförekomster medan Egypten har, och Gaza har stora gasförekomster som Israel har lovat köpa, och vilket hade gjort dem välmående? OM de tar sitt ansvar, och blir civiliserade.

Vad säger folkrätten om självmordsbombare i alla åldrar? Vad säger folkrätten om att sjuka flickor från Gaza som, när Israel lovar att ta hand om deras sjukdom gratis, tar på sej bombbälten och när de tas tillfånga deklarerar att hon tänkte spränga det bland så många judiska barn som möjligt? Vad säger folkrätten om 14-åringa arabiska självmordsbombare med bombbälten? Vad säger folkrätten om alla arabiska ambulanser där man hittat bomber som har smugglats?

och FN:s resolutioner

Som du väl vet är alla utom ett fåtal från Säkerhetsrådet enbart rådgivande - vilket gäller ALLA som gäller Israel/palestinaaraber. För att de ska vara bindande ska de vara typen som emot Saddam. Kapitel-7 och kapitel-6-beslut som du vet. En ytterligt väsentlig skillnad.

och Haagreglementet och Genèvekonventionen i Det heliga landet?

Genevekonventionen gäller enbart när någon genom krig har erövrat någon annans land, inte när det gäller omtvistat område. Judéen/Samarien/Gaza var Ottomanskt, d.v.s. turkiskt fram till efter första världskriget då de förlorade, därefter förvaltade England Mandatet Palestina, utan att äga det, och därefter lämnade de 1948. Araberna anföll omedelbart, Jordanien/Egypten ockuperade helt illegalt J/S/G och behandlade befolkningen där väldigt hårt fram till araberna anföll igen, och Israel tog hand om det i väntan på fredsförhandling. Helt enligt folkrätten. I dessa områden tilläts inga universitet, Israel såg snabbt till att 6 växte fram efter 1967, kanske i förhoppningen att de skulle utveckla sig alldeles utmärkt med all den hjälp de fick, så araberna i Israel skulle vilja flytta dit - vad vet jag.

Varför kallar israelerna en åtta meter hög mur med taggtråd för barriär?

Därför att större delen - åtminstone mer än 95% - är det. Det är våldsamt dyrt att bygga denna barnhage mot terroristerna, och mur är ful och ännu dyrare, så de gör det enbart där det riskeras att prickskyttar ska ägna sig att skjuta ner människor -inklusive spädbarn, som de kan hitta många nog exempel av.

Varför står inte muren längs Israels gräns utan till åttio procent på ockuperad mark?

Därför att det inte är en gräns utan ett skydd mot mördare.

Hur blir Israel säkrare, inte genom att skilja israeler från palestinier, utan genom att skilja palestinier från palestinier?

Därför att stora delar av området är bergigt. Speciellt när du kommer upp emot Golan, varifrån syrierna roade sig med prickskytte på judar tämligen konstant 1948-67. Du kan hitta tredimensionella kartor på internet utan att öda alltför många kalorier av din energi.

Hur kan någon tro att man får sitt land tillbaka genom självmordsattacker mot oskyldiga människor? Vem kan tro att terror mot civila skapar rättvisa?

Ställ den frågan till araberna. Du vet - förhoppningsvis . att den ENDA bindande bestämmelsen om det palestinska mandatet är det som avgjordes i San Remo 1920, efter andra världskriget, där bl.a. Turkiet förlorade och det väldiga Ottomanska Riket stacks hål på med en bamseknappnål, och allt sjönk ihop till Turkiet igen. Detta enorma område - det bestämdes att ca 649/650-delar skulle ges i present till araberna. Resten, drygt en promille, skulle bli ett judiskt nationalhem, mandatet Palestina, förvaltat av England tills judarna kunde förvalta det. Detta beslut gäller fortfarande i högsta grad trots att England totalt gjorde bort sej, när de trodde att de kunde behandla det som vilken koloni som helst.

Hur många kränkningar och övergrepp finns längs en 40 mil lång mur som är tänkt att byggas ut ytterligare 30 mil?

Jag förmodar att du menar att människor kontrolleras, efter alla vapensmuggelförsök av kvinnor och barn, och varför inte? De har inget intresse av att bli israeler. De har inte betalt sjukförsäkring till Israel. Att de har köpt vapen istället för att bygga upp sin sjukvård - vems fel är det? Har du någon gång försökt berätta vad alla dessa vapen har kostat??? Israel har ytterligt monotont berättat att staketet inte är någon gräns utan ett temporärt skydd mot de stolta arabiska Hamaskrigarna som just då hade kommit till Netanya under påsken och mördat ett antal gamla tanter och andra under ett pensionärskalas, för att visa hur tuffa de är? Kanske du tycker det är ok, men statistiken visar att kort efter det att de hade byggt staketet över ett väsentligt område hade mordfrekvensen gått ner 90%. Intressant eller ej?

Och hur mycket framtida säkerhet finns bakom en sådan mur?

Det är inte avsikten, utan bara en åtgärd i väntan på att den monotona hatpropagandan från araberna mot judarna ska upphöra. Den har pågått i flera generationer, den fortsätter trots Abbas alla vackra ord på engelska, vilket du trivialt kan hitta online. Palestine Media Watch är ett ställe. Olmert och Abbas sitter och gosar, bägge gamla gubbar på utgående. Samtidigt säger Abbas krigare att de har lovat hundratals raketer ytterligare mot Israel - se t.ex. dagens nyheter på http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/124122 Att Israel har en totalt vansinnig regering just nu, den sämsta någonsin, som bekymrar sig mer vad 300 miljoner araber i området tänker än vad 5 miljoner judar tänker, ah well. Inledningen till Vägkartan - innan man kan börja på den - säger att denna hatpropaganda måste stoppa. Sen kan vi gå vidare.

Hur kan ett land som kallar sig demokratiskt stjäla mark

Läser du på ser du att de använder precis samma avtal som Sverige gör när de exproprierar mark för vägbygge etc. Har du skrivit någon intressant artikel om hur svenska staten stjäl mark?

och spränga hus

Ofta som alternativ till att sätta familjeförsörjaren i fängelse under lång tid för terrorism. Vilket tror du är det bästa straffet för familjen och varför?

och bestraffa människor kollektivt?

Vad är det att skjuta tusentals raketer mot civilbefolkningen i södra Israel? Vad tycker du att Israel ska göra? De försöker faktiskt mer än som krävs, att enbart bestraffa förövarna som definitivt älskar att gömma sig bland sina kvinnor och barn så snart de får chansen.

Varför finns det 41 vägar - 70 mil totalt - där bara israeler får färdas?

Undrar du det har du inte följt vad som skrivs i israeliska media online var dag. Du finner inte en enda dag där det inte har varit attacker där mot judar, stenkastning och beskjutning av bilar i full fart, araber som har plockat upp judar som har liftat där, och därefter avlivat dem eller åtminstone försökt. OCH - hur araber tillsammans med ISM-are och andra från Väst gräver upp judiska olivlundar och vinodlingar, något du aldrig ser i svenska media. Det är rätt kusligt att kasta ut en insinuerande fråga som den utan att ha en aning om svaret.

Vad är skillnaden mellan Sydafrikas apartheid
och Västbankens lapptäcke av avskurna områden där människor inte kommer till sina marker, sina arbetsplatser, sina skolor, sina släktingar och vänner,

Skillnaden att där sitter arabiska riksdagsmän i Knesset helt proportionellt mot valresultatet. Att INTE EN ENDA arbetar för fred mellan Israel och de omgivande länderna men att flera däremot har gjort regelbundna resor till länder som Syrien och Libanon och talat om hur de ska attackera Israel - en av de senaste, kristen arab, smet efter det att man kom på att han hade spionerat för Hizbollah förra sommaren.

och där det kan ta timmar för ett sjukt barn att få passera en gränskontroll på vägen till sjukhuset?

Hade de använt de enorma bidragen till att bygga bra sjukhus? Hade de betalt sjukförsäkring i Israel? Sverige tar oerhörda summor för människor som inte är i det svenska systemet, om de blir sjuka i Sverige. Förklara varför Israel skulle vara annorlunda. Är de så mycket rikare?

Varför kallas folkfördrivning i forna Jugoslavien för etnisk rensning men inte på palestinskt territorium?

Därför att det inte existerar något palestinsk territorium.

Vad händer med ett barn som ser sin far bli sparkad och förnedrad av soldater inte mycket äldre än han själv? Hur ser man på en medmänniska om man från sitt fönster kastar ned sten, slask och sopor på hans stånd där nere på gatan? Och urinerar i vattentanken där dricksvattnet finns? Hur kan ett barn dömas till döden för en kastad sten? Och avrättas direkt på brottsplatsen? Hur kan ett folk så förföljt och förintat genom historien begå sådana skändligheter mot ett annat folk? Varför betraktas israeler som arbetar aktivt för fred och försoning som förrädare? Varför blir inte världen bättre av alla böner vid Klagomuren och Klippmoskén? Är Allah döv? Är Gud död? Hade Mandela lyckats bättre än Arafat om de hade bytt plats med varandra? Och hur hade det då sett ut i Sydafrika? Varför är hoppet, som brukar vara det sista som överger människan, så svårt finna på Västbanken? Varför är det så omöjligt att där förstå den andra sidans rätt till liv?

Nu börjar du bli grov i mun och det är ytterligt självklart att du inte har hunnit få alla dessa frågor i huvudet på 96 timmar utan de har stoppats i din hand, för att de ska använda ditt namn för propaganda utan något som helst djup.

Du är välkommen att få svar på alla frågor! Normalt fyller jag saker med länkar, se min blogg om Israel, men just nu ska jag inte trötta ut dej med det, utan hoppas på en civil dialog och att du faktiskt är intresserad av att få svar. Både från mej och andra - de är rätt lätta att besvara som du ser. Du har kort och gott blivit dragen vid näsan och jag har hört från flera ställen att du normalt inte skriver ren propaganda som du har fått från andra utan gör genomtänkta arbeten. I detta fall har du gjort det - och antisemitism är en trend som har ökat våldsamt sedan jag började uppmärksamma det här efter mitt första besök i Israel 1971, och efter det att jag började skriva om det ca 1990.

Det här var några av alla de frågor jag aldrig lyckades få något svar på. Många fler finns. Men ett svar kom jag på alldeles själv, för det var ett så enkelt och självklart svar: för att uppnå en varaktig fred måste israeler och palestinier se varandra och tala med varandra, inte förgöra varandra. Varför ska det vara så svårt att förstå?

Din sista fråga är lätt att besvara - hatpropaganda i arabvärlden och vänsterpropaganda i Väst. När det blev formell fred mellan Israel och Jordanien körde folk från Amman till Tel Aviv för att shoppa, och tillbaka på kvällen. Fundera på vilka som stoppade det. Hint - det var inte Israel. När det blev fred mellan Egypten och Israel satte egypterna soldater utanför den israeliska ambassaden i Kairo och förhörde varenda arab som tänkte skaffa visum så det blev inte mycket av det trots att det hade blivit lovat i fredsförhandlingarna. Israel stoppade det inte, tvärtom. Jag minns när jag tog bussen från Kairo till Tel Aviv och tillbaka någon månad senare - det var intressant och jag kan visa dej bilder - en neutral buss som skyltade om vid gränsen.

Jag hoppas på dialog. Ämnet är djupare än du inser.

Vänligen

Kommentarer
Postat av: Peter Jacobsson

Tur att du kunde ge så många bra svar på frågorna. Men vet du, jag tror inte att journalisten bryr sig ett dugg om vad du svarat. Jag har i insändare efter insändare påtalat det oriktiga i att kalla araberna i området för palestinier, men får till svar att det inte alls är fel, eftersom det kallades för palestina och då borde rimligen de som bor där kallas för palestinier. Så i Sverige är en majoritet enögd i fråga om detta problemet. Men jag hoppas att
en dag ska sanningen gå upp även för det svenska folket.

2007-11-04 @ 11:50:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0