Nästa antisionistiska inlägg i GP

De ger sig inte. Den 27 oktober hade Alandh inne sina frågor - som han helt uppenbart inte vill ha besvarade, eftesom han svarade mig på detta sätt:

"Tack för historielektionen och för svaren på mina frågor. Nu vet jag att det bara finns en sanning, och att alla offer finns på bara ena sidan muren. Och att det inte handlar om en konflikt utan om ett öppet sår. Men det visste jag faktiskt redan tidigare. Vänligen Tom Alandh"

Ett mycket hånfullt svar som visar att han är helt ointresserad av att få svar på sina frågor, eftersom han redan vet att han har uttryckt "sanningen" genom frågorna! Anser han att det faktiskt FINNS två sanningar, är han ohederlig om han inte skriver om den andra sidan, vilket dessutom bryter mot Pressens Etiska Regler.

För att verkligen gnugga in i folk att judar är ett otyg, kom GP snabbt med en ytterligare ledarartikel den 5 november:

GP 5/11 -07
Terroriserade och plundrade
SERIESTART: Israel koloniserar Västbanken, beslagtar land och vatten, inför apartheid och gör livet outhärdligt för palestinierna. Var finns utrymmet för en palestinsk stat? frågar GP:s Gert Gelotte efter en resa under en vecka på Västbanken.

JERUSALEM: Nej, absolut inte. Dr Tawfiq Nasser, chef för palestinska Augusta Victoriasjukhuset i Jerusalem svarar utan att tveka en sekund när jag frågar: Ser du någon anledning till hopp? Sedan tystnar han ett ögonblick och fortsätter:

? Vi har inkompetenta ledare. Vårt land är delat. Israelerna tar det lugnt medan vi slåss inbördes. Det finns inga tecken på att israelerna vill göra något positivt. På avstånd är det lätt att låta sig förledas till att tro att Västbanken mellan Israel och Jordanien är ett sammanhållet palestinskt område under någorlunda palestinskt styre. Ingenting kan vara mer fel. Av Israels fem miljoner judiska innevånare bor en halv miljon på Västbanken i 149 bosättningar, varav hundra är så kallat illegala utposter. De är dock inte mer illegala än att de skyddas av israelisk polis och militär samt förses med både el och vatten. Bosättarbefolkningen ökar med drygt fem procent varje år.

De 2,5 miljonerna palestinier på Västbanken bor, grovt sett, på tre ?öar? runt städerna Jenin och Nablus i norr, Ramallah och Jeriko utanför Jerusalem samt Betlehem och Hebron i söder. Gaza är helt isolerat. De palestinska öarna begränsas i väster av Israels så kallade skyddsvall, som till största delen är byggd på palestinsk mark, och i öster av den israeliska militära spärrzonen längs med floden Jordan och Döda havet.

Cirka 40 procent av Västbanken är antingen konfiskerad av bosättare eller på annat sätt förbjudet område för palestinierna. Resten är kontrollerat av israelisk polis och militär. Sammanlagt finns 563 kontrollstationer, vägspärrar eller andra hinder som syftar till att göra det svårt för palestinier att resa på Västbanken. Den som ändå vill förflytta sig behöver id-kort, magnetkort samt tillstånd och måste underkasta sig ideliga kontroller och förhör. Bosättarna där- emot har tillgång till ett eget vägnät där ingen palestinier får färdas och som styckar de palestinska ?öarna? i isolerade holmar och skär.

Västbanken är ockuperad och koloniserad ? i praktiken ett israeliskt territorium där israeler lever beväpnat herrefolksliv medan palestinierna hålls i bevakade enklaver. Likheten med sydafrikansk apartheid och bantustanpolitik är iögonfallande.

Konsekvenserna är skyhög arbetslöshet, upp till 70 procent, och galopperande fattigdom. Sedan 1999 har bruttonationalprodukten fallit med 40 pro- cent och andelen som är beroende av FN:s mathjälp har ökat från tio till 34 procent.

Ur officiell israelisk synvinkel har palestinierna sig själva att skylla:

? Det är deras obehag mot våra liv. Vi försvarar oss och när man försvarar sig måste man ibland göra obehagliga saker, säger den israeliska regeringens presschef Daniel Seaman.

Sant är att självmordsbombningarna tycks ha upphört. Men det är också sant att den som vill smuggla in en bomb i Tel Aviv eller Jerusalem kan göra det. Och det är mycket svårt att förstå hur storskalig stöld av land och vatten kan vara ett skydd mot fanatiker med dynamit kring magen. 30 procent av bosättningarna ligger på konfiskerad privatägd palestinsk mark och 89 procent av Västbankens färskvatten kontrolleras och konsumeras av israeler.

Fram tonar i stället bilden av en israelisk politik som ytterst syftar till att konfiskera så mycket av Västbanken som möjligt och där det viktigaste medlet är att på alla sätt göra livet outhärdligt för palestinierna. Om det lyckas, vad återstår då av drömmen om Israel?

Dr Nasser gör så gott han kan i en omöjlig situation. Hans sjukhus är specialiserat på cancer och dialys. Cancerpatienterna kommer oftast för sent och skulle inte komma alls om inte sjuk huset ordnade busstransporter och tillstånd att passera vägspärrarna. Några akutpatienter ser han inte till. Den som är akut sjuk på Västbanken har inte tid att söka tillstånd för att få resa till Jerusalem utan måste hålla tillgodo med sämre vård.

Men barnen som skall in för dialys leker och skrattar när de kliver av bussen.

? Det gör mig optimistisk. Det betyder ju att vi har ställt in behandlingen av dem rätt. Dr Tawfiq Nasser är glad för det stora i det lilla, ett barn som ler. Annars finns inte mycket att skratta åt. De israeliska myndigheterna försöker komma åt sjukhuset genom att kräva in enorma påstådda skatteskulder. Lyckas de hotar konkurs.

GERT GELOTTE
gert.gelotte@gp.se

Man känner igen stilen från föregående artikel, av Alandh. Det är rent råskäll som hämtat från Palestinagrupperna eller - vilket förefaller ytterligt sannolikhet - från Svenska Kyrkans propaganda för de blixtvisiter de arrangerar för villiga journalister, för att därefter skriva exakt vad de fick sig uppvisat! Gelotte tänker tydligen skriva en serie antisemitiska artiklar, så vi får se vad som kommer. Att man inte skulle ha kunnat kasta ur sånthär dravel under de 50 åren efter Hitler, förutom i nynazistiska alster, är självklart.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0