Iran och Irak

Jag läste just ett inlägg på http://www.sourze.se/Att_tala_%c3%a4r_silver_10598209.asp om irakiska flyktingar till Sverige, vilket föranledde följande kommentar av mig:


Irakproblemet tycks aldrig få en särskilt neutral behandling i Sverige av någon anledning. Att försöka hänvisa till några beslut och uttalanden är knappast lärorikt och leder ej till några intelligenta ställningstaganden ens för pubdiskussioner.

En typ av artiklar kan direkt avfärdas - de som enbart andas USA-hat. Helt irrelevanta.

Sverige har ett våldsamt stort problem vad gäller Irakflyktingar eftersom det hittills varit en bred autostrada därifrån hit, och till och med New York Times skrev
http://www.nytimes.com/2007/01/16/world/europe/16sweden.html?ex=1326603600&en=85cecf3ab2bae84e&ei=5088&partner=rssnyt&emc=rss
om vansinnet, att lilla Sverige tog hand om nästan hälften av alla irakiska flyktingar som kommer till Europa eftersom vi har gjort det och detta därigenom har inneburit att många därifrån - förutom kännedomen om att Sverige tar emot nästan alla - dessutom kommer som familjeåterföreningsfall. Sekundärt måste ALLA dessa flyktingar, speciellt de utan familj här, slussas via EU, men primärt ska det självklart ske via UNHCR - FN-organet som under 50 år hittills lyckats placera 50 miljoner flyktingar. Som det nu är beror det enbart på vem som har pengar och kontakter - människosmuggling är ett gruvligt lönande hantverk som Sveriges hantering av ärendet supportar.

Det andra problemet är vad att göra med Irak. Titta på en karta över Irak, som t.ex.
http://www.lib.utexas.edu/maps/middle_east_and_asia/iraq_pol99.jpg

Iran och Syrien har gränser transparenta för allsköns krigare, som vandrar in i Irak för att stöda sina favoriter och mörda de andra. Saudiarabien bygger en barriär för att skydda sig. Vad gör EU? Klagar på att USA gör något, inget annat, av rädsla för lokala jihadinspirerade muslimer.

USA försöker i många situationer att faktiskt GÖRA något, när de har blivit provocerade nog, och ofta i helt nya situationer utan några guideböcker. Resten av västvärlden gnäller som om de voro uppfödda på citroner. EU snackar till döds, EU har stora problem med flyktingarna, även om Sverige inte har förmått dem att göra något samlat, och det enda konkreta de har gjort i frågan är att klaga på USA och berätta hur mycket bättre det var förr när Saddam slog ihjäl eller förgiftade varenda en som protesterade mot hans blodiga kontroll. Dödslugnt.

En primär självklar sak för FN/EU vore att sända personal att blockera gränserna mellan irak och Syrien/Iran. Ser man hur de har lyckats med exakt detta, vad gäller gränsen mellan Syrien och Libanon, efter ett beslut i Säkerhetsrådet att det skulle ske, ger väl inte några större förhoppningar. För att bevaka denna gräns slängde Sverige ut en båt i Medelhavet........ Visst - Syrien hade absolut inget att protestera mot det så vi behöll våra handelsavtal med det landet.

Den näst mest självklara saken för aktion är ekonomisk blockad mot iran - men Bildt har dubblat Sveriges handel med Iran på ett år. Visst - vi vet att han inte står på USA:s sida men att så blatant stöda Irans kärnvapenproduktion får en att undra var hans prioriteter ligger.

Nä.jag har inte löst problemet än, men första steget är att se det.

Kommentarer
Postat av: Knute

Med tanke på befolkningsutvecklingen är frågan om Väst har tillräckligt många soldater att skicka.
Ett gott råd till de västliga ledarna, som sänder sina soldater till ungdomspuckel-länder som Irak och Afghanistan, och som nu överväger att gå in i Darfur:
Håll er för Guds skull borta. Västliga länder med EN son per familj skall inte skicka sina unga män som kanonföda i ungdomspucklarnas hejdlösa mördanden.
Västvärldens soldater i Irak och Afghanistan strider för allas vår frihet. Kanske det inte finns något alternativ. Det är tragiskt.
Läs http://www.uriasposten.net/?p=4720
om ungdomspuckeln i arabvärlden.

2007-07-09 @ 03:55:18
URL: http://www.everykindapeople.blogspot.com/
Postat av: Magnus A

Jag såg ett inslag för några dagar sedan, om en påstådd kristen som skulle skickas tillbaka till Bagdad. Han menade att riskerna var stora, men inte speciellt mot honom.
Märkligt tyckte jag dock det var när han i slutet av reportaget enligt reportern sa "Bara Gud vet hur det kommer att gå, bara Gud." nånting. När man hörde hans uttrycka detta lät det som om han sa Allah två tre gånger, bl a som sista ord där han enligt reportern alltså skulle sagt Gud.
Jag är säkert bara överdrivet misstänksam i den reflektionen, för det kan väl inte vara så att det iden stora strömmen människor från södra Irak även finns de som kallar sig förföljda kristna men som egentligen är muslimer? (Teoretisk möjligt kan det väl vara?)

2007-07-09 @ 08:33:48
Postat av: Magnus A

En mycket bra bloggpost förresten!
(Placerad i flödet, och tillåt mig "spamma" med min blogg också... ;)

2007-07-09 @ 08:37:40
URL: http://magnusorerar.blogspot.com
Postat av: webmaster

Knute: en bra artikel om befolkningsutvecklingen i Europa och soldater finns på
http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/HH22Ak02.html
Utan att veta nåt om krig - man undrar om det inte hade varit bättre om USA hade koncentrerat sig mer på att bevaka Iraks gränser än att rensa upp i mitten - men jag har ingen aning om hur de fördelar styrkorna nu.

2007-07-09 @ 12:43:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0