PLO sätter upp konto som kryphål för att slussa pengar till den Hamasledda palestinska regeringen, PA.


Holland, Sverige och Förenade Arabemiraten har alla beslutat att återuppta bidragsgivande till den Hamasledda palestinska regeringen (Palestinian Authority). Dessa länder följer USA, som har auktoriserat stöd till Fatah via ett PLO-konto uppsatt av tjänstemannen inom Fatah, Salem Fayyad.

USAs president George W. Bush meddelade på fredagen att han planerar att placera $18.8 million i PLO:s nya bankkonto uppsatt av Fayyad ? i sken av att hjälpa Fatah bekämpa Hamas. Hamas är tekniskt sett ej medlem av PLO.

"Vi har börjat använda PLO-kontot,? bekräftade PA:s snformationsminister Mustafa al-Barghouthi. ?Detta är ett viktigt steg för att avlägsna bojkotten.?

Ett brev från USA till EU den 14 maj auktoriserade utbetalning av pengar till detta konto - ett steg som av många betraktas som ett slut på den internationella bojkotten av PA sedan palestinaaraberna röstade fram Hamas, internationellt erkänd som terroristorganisation, som sina ledare.

Vita Huset gav nyligen Fatah $59 million för träning och vapen åt grupper under Mahmoud Abbas. Hamas sade senare att de hade tagit denna vapenleverans från Fatah.

En av de som hade deltagit i denna träning, Khaled Shawish, arresterades av israeliska säkerhetsstyrkor förra månaden för ett stort antal skjutattacker mot israeliska civilpersoner inklusive morden av Binyamin Ze?ev och Talia Kahane.

Andra följer efter och fortsätter att ge pengar till PA

Det holländska utrikesministeriet rapporterade under lördagen att de skulle ge ett "speciellt bidrag" på 6.3 miljoner euros ($8.4 miljoner) till PA snart. Utrikesminister Maxime Verhagen insisterade på att bidraget även var "till Israels bästa" eftersom bidraget skulle förbättra livsvillkoren för 17,000 beväpnade män och deras familjer.

"Detta bidrag kommer inte enbart att öka säkerheten i de palestinska områdena utan också förbättra de ekonomiska förhållandena för polis och deras familjer," sa det holländska ministeriet till pressen. "De palestinska civila poliserna har, speciellt i Gaza, spelat en viktig roll de senaste månaderna för att begränsa störningar bland palestinierna; polisen måste förstärkas för att bibehålla och förbättra säkerhet och ordning i de palestinska områdena."

Förenade Arabemiraten har också visat sin support för PA, och överfört $80 miljioner för hjälp till PLO, där Hamas inte är medlem och dårmed bryts ej USA:s anti-terrorlagar.

Under de senaste veckorna gav Qatar $44 miljoner, Norge $10 miljoner och Saudi Arabia $50 miljoner till PA.

Japan planerar även att förnya direkta utbetalningar till PA. De har donerat omkring $900 miljone till PA sedan 1993.

EU planerar även att återuppta utbetalningar till PA; kommissionären för externa relationer Benita Ferrero-Waldner säger att, "Förhoppningsvis kan vi besluta detta under nästa council.? Detta möte planeras att äga rum den 18 juni. Planen är att förse PA med $30 miljoner per månad.

Internationell Hjälp tredubblad sedan Hamas tog makten

Enligt en ny rapport från FN:s Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) har donationer till den Hamas-styrda PA från utlandet stigit med nästan 300 percent under 2006, totalt $900 miljoner ? jämfört med $349 miljoner året innan. Den skarpa ökningen trots en internationell bojkott av PA.

Enligt rapporten ökade både arabiska och västländer sina donationer, kanaliserade genom ett konto kallat "Temporary International Mechanism (TIM)" och Abbas kontor.


Översättning: Ralph Haglund

[Hm, är det någon som tror att Abbas har fått ideer från sin lärofader Arafat när det gäller att samla pengar?]Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0